Het Interpreteren van Creatine Kinase (CK): complexer dan het lijkt

17-03-2025

Creatine kinase (CK), ook wel bekend als creatinefosfokinase (CPK), is een enzym dat een cruciale rol speelt in de energievoorziening van spiercellen. Het wordt vaak gemeten in laboratoriumtests om spierbeschadiging of -ziekten te detecteren. Hoewel een hogere CK-waarde vaak wordt geassocieerd met ernstigere spierpathologie, is de interpretatie van deze waarden niet altijd eenvoudig en kan het leiden tot diagnostische uitdagingen.

Hooikoortsseizoen 2025: waarom pollen dit jaar vroeger toeslaan

06-03-2025

Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano heeft bevestigd dat het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar officieel is gestart. De ‘gele katjes’ zitten vol pollen en beginnen zich te verspreiden. Hoewel de wintertemperaturen de ontwikkeling nog enigszins afremmen, kan de droge lucht van de komende dagen de verspreiding juist versnellen, zeker als er wind staat.

Mazelen treffen skigebieden

19-02-2025

Gezondheidsexperts vragen mensen die binnenkort op skivakantie vertrekken om hun vaccinatiestatus voor mazelen te controleren. Wie niet in orde zou zijn, doet er best aan nog een vaccinatie te laten zetten voor vertrek. Er zijn uitbraken van mazelen in onder meer Oostenrijk en Zwitserland.

Check de vaccinaties voor de krokus- en paasvakantie

13-02-2025

De krokus- en paasvakantie staan voor de deur. Veel mensen trekken eropuit, naar het buitenland of om familie te bezoeken. Maar zijn ze goed beschermd tegen mazelen, bof en rubella (MBR)? Als huisarts speel je een cruciale rol in het voorkomen van deze ziekten.

Griep blijft circuleren: vooral influenza A dominant

13-02-2025

Het griepseizoen blijft aanhouden, met vooral het influenza A-virus dat de kop opsteekt. Influenza B komt minder vaak voor, maar is nog steeds aanwezig. Snelle detectie is cruciaal om de juiste maatregelen te nemen en verdere verspreiding te beperken.

Mazelen in opmars: stijgend aantal besmettingen in Vlaanderen

13-02-2025

Na twee relatief rustige maanden neemt het aantal mazeleninfecties in vlaanderen sinds eind december opnieuw toe. Vooral jonge kinderen en niet-gevaccineerden lopen risico. Sinds begin januari zijn al 23 besmettingen bevestigd, waarvan 11 patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen.

Selectieve IgA-deficiëntie: de onzichtbare immuniteitsuitdaging

10-02-2025

Selectieve IgA-deficiëntie (SIgAD) is de meest voorkomende primaire immunodeficiëntie, met een prevalentie van ongeveer 1 op 600 mensen. Hoewel niet iedereen symptomen ervaart, kan deze aandoening leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Belangrijk is dat de diagnose pas na de leeftijd van 4 jaar wordt gesteld, om een vertraagde rijping van het immuunsysteem uit te sluiten.

Diabetes voorblijven voor een gezonde toekomst

03-02-2025

Diabetes type 2 is een chronische aandoening die wereldwijd steeds vaker voorkomt. Gelukkig zijn er effectieve manieren om het risico op deze ziekte te verminderen. Door bewuste keuzes te maken in je dagelijkse leven, kun je de kans op diabetes aanzienlijk verkleinen.

AMH-test: wanneer is het nuttig en wat zegt het?

28-01-2025

De AMH-test, waarbij de hoeveelheid Anti-Mülleriaans hormoon (AMH) in het bloed wordt gemeten, biedt waardevolle inzichten in de vrouwelijke voortplantingsgezondheid. Deze test is vooral nuttig in drie situaties: het inschatten van de menopauze, de beoordeling van (in)fertiliteit en het identificeren van ovariële dysfunctie. Maar wat houdt AMH precies in en wat maakt het zo belangrijk?

HPV-test vervangt uitstrijkje: dit moet je weten

21-01-2025

De klassieke PAP-test maakt in België plaats voor de HPV-test als primaire screeningsmethode tegen baarmoederhalskanker. Deze nieuwe methode belooft niet alleen effectiever te zijn, maar ook kosten te besparen. Maar wat houdt deze verandering precies in?