Parvovirus in opmars: wat zwangere vrouwen moeten weten
17-06-2024
Een groeiend probleem voor zwangere vrouwen
Het parvovirus rukt op in België en vormt een toenemend risico voor zwangere vrouwen. Uit een rondvraag van VRT NWS blijkt dat het virus, dat normaal bij kinderen voorkomt en meestal geen ernstige gevolgen heeft, ernstige complicaties kan veroorzaken bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's.
Wat is het parvovirus?
Het parvovirus B19 wordt verspreid via druppeltjes uit de keel, hoewel het minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld het coronavirus. Het komt vaak voor in huishoudens, kinderdagverblijven en scholen, waar het bij kinderen meestal rode vlekjes op de huid veroorzaakt, bekend als de vijfde ziekte. Voor kinderen is het verder onschadelijk.
Risico's voor zwangere vrouwen
Voor zwangere vrouwen kan een besmetting met het parvovirus ernstige gevolgen hebben. Het virus kan worden doorgegeven aan de foetus, wat kan leiden tot bloedarmoede of zelfs de dood van de baby. In gevallen van foetale bloedarmoede is een intra-uteriene transfusie noodzakelijk, waarbij de baby in de baarmoeder bloed toegediend krijgt. Hoewel deze behandeling delicaat is, blijkt ze effectief.
Stijgende besmettingen
Specialisten melden een aanzienlijke toename van het aantal parvovirusbesmettingen dit jaar, met meer zwangere vrouwen die medische hulp nodig hebben. De Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) heeft een oproep tot alertheid gedaan.
"Er worden meer zwangere vrouwen besmet met het parvovirus. Ze hebben zelf niet altijd symptomen, maar we ontdekken het vaak wanneer vrouwen de baby minder voelen bewegen," zegt Isabelle Dehaene, gynaecoloog aan het UZ Gent en woordvoerder van de VVOG.
Professor Roland Devlieger, gynaecoloog aan het UZ Leuven, voegt toe: "Normaal sturen gynaecologen 1 à 2 vrouwen per jaar door voor een intra-uteriene transfusie. Recent zien we een 10- tot 15-voudige toename van het aantal foetussen dat bloed moet krijgen. Vooral de laatste maanden is dit gestegen."
De omvang van het probleem
Volgens Devlieger is er geen reden tot paniek. Het gaat om enkele tientallen gevallen per jaar op 60.000 geboortes in Vlaanderen. Slechts 30 tot 50 procent van de besmette moeders geeft het virus door aan de baby, en slechts in ongeveer 10 procent van deze gevallen ontwikkelt de baby ernstige bloedarmoede. Toch blijft het risico op een miskraam of het overlijden van de baby aanwezig.
Preventieve maatregelen voor zwangere vrouwen
Devlieger raadt zwangere vrouwen aan om contact met zieke kinderen te vermijden, hoewel dit niet altijd mogelijk is. Symptomen van het virus zijn lichte koorts, uitslag of gewrichtspijn. Bij symptomen moeten zwangere vrouwen hun zorgverlener raadplegen voor een bloedtest.
Isabelle Dehaene benadrukt het belang van hygiëne: "Vrouwen moeten altijd goede handhygiëne toepassen en waakzaam zijn voor verkoudheden of hoesten bij kinderen."
Waakzaamheid is cruciaal
Er is geen vaccin tegen het parvovirus. Preventie en waakzaamheid zijn daarom essentieel. Experts roepen zowel zwangere vrouwen als zorgverleners op tot verhoogde alertheid.
"Het virus komt normaal zelden voor, maar nu zien we een duidelijke toename. We willen geen paniek zaaien, maar wel de aandacht verscherpen bij zorgverleners en patiënten," aldus Devlieger.
Door bewustwording en preventieve maatregelen kunnen we het risico van parvovirus voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's verminderen.
Bron: vrt.be