POCT1 800 500
← Terug

Minder antibiotica bij lageluchtweginfecties dankzij POCT op CRP

06-01-2025

Het overmatig voorschrijven van antibiotica vormt een groeiend probleem, vooral bij de behandeling van infecties van de lagere luchtwegen. Een recente Nederlandse studie toont aan dat het gebruik van een point-of-care-test (POCT) voor C-reactief proteïne (CRP) kan helpen bij het onderscheid tussen ernstige en minder ernstige infecties, wat leidt tot een verminderd en veiliger gebruik van antibiotica.

Onderzoek naar antibioticagebruik bij lageluchtweginfecties

In het onderzoek werden meer dan tweehonderd ziekenhuispatiënten met mogelijke infecties van de onderste luchtwegen geëvalueerd. De interventiegroep onderging een POCT op CRP om de ernst van de infectie te bepalen, terwijl de controlegroep deze test niet kreeg.

Resultaten: minder antibioticavoorschriften zonder compromis op herstel

De bevindingen waren veelbelovend:

  • Eerste consult: In de controlegroep kreeg 80% van de patiënten antibiotica voorgeschreven bij het eerste consult, vergeleken met iets meer dan 50% in de interventiegroep.
  • Opvolgingsperiode: Over een periode van drie weken werd in de interventiegroep ongeveer 25% minder antibiotica voorgeschreven dan in de controlegroep.

Belangrijk is dat deze reductie in antibioticagebruik geen negatieve invloed had op het herstel van de patiënten. Er waren geen significante verschillen tussen beide groepen wat betreft volledig herstel, aanvullende diagnoses, aanpassingen in de behandeling, mortaliteit of verlengd ziekenhuisverblijf.

Conclusie: POCT op CRP als instrument voor verantwoord antibioticagebruik

Het toepassen van een POCT op CRP bij patiënten met mogelijke lageluchtweginfecties kan artsen helpen bij het maken van beter onderbouwde beslissingen over het al dan niet voorschrijven van antibiotica. Dit draagt bij aan het verminderen van onnodig antibioticagebruik en helpt bij de bestrijding van antibioticaresistentie, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de zorg voor de patiënt.