Mazelen in opmars: ben jij voldoende beschermd?
12-07-2024
De mazelen zijn bezig aan een zorgwekkende opmars. Virologen roepen vooral mensen die tussen 1970 en 1985 geboren zijn op om hun vaccinatiestatus te controleren. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe kun je nagaan of je voldoende beschermd bent? In dit blogartikel duiken we in de details.
Wat zijn mazelen?
Mazelen zijn een zeer besmettelijke ziekte die begint met symptomen als een lopende neus, verkoudheid, hoge koorts, diarree en rode ogen. De typische rode vlekken die zich verspreiden over het hele lichaam zijn het duidelijkste kenmerk. Hoewel mazelen vaak als een kinderziekte worden beschouwd, kunnen ook volwassenen ernstig ziek worden.
Gevaar voor complicaties
Vooral voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Complicaties zoals longontsteking, blindheid en hersen(vlies)ontsteking kunnen voorkomen, soms met fatale gevolgen. Voor zwangere vrouwen bestaat het risico op vroeggeboorte, miskraam of misvormingen van de foetus.
Hoe worden mazelen overgedragen?
Het virus zit in de neus, mond en keel en verspreidt zich via speekseldruppeltjes in de lucht bij hoesten of praten. Ook contact met besmette voorwerpen kan het virus overdragen. Vanaf twee dagen vóór het optreden van symptomen tot vier dagen na het verschijnen van de huiduitslag is iemand besmettelijk.
Vaccinatie: jouw beste bescherming
Vaccinatie is de meest effectieve manier om je te beschermen tegen mazelen. Het vaccin wordt in twee doseringen gegeven: één op de leeftijd van 12 maanden en de tweede tussen 10 en 13 jaar. Dit vaccin zit in het basisvaccinatieschema, maar is niet verplicht. Het wordt gratis aangeboden in combinatie met de vaccins tegen bof en rodehond (BMR).
Waarom juist de groep van 1970 tot 1985?
Pas sinds 1985 is het mazelenvaccin standaard opgenomen in het vaccinatieschema. Mensen geboren tussen 1970 en 1985 hebben vaak slechts één dosis gekregen of zijn helemaal niet gevaccineerd. In die periode circuleerde er minder mazelenvirus, waardoor de kans groot is dat deze groep nooit natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd door besmetting.
Hoe weet je of je voldoende gevaccineerd bent?
- Voor mensen geboren tussen 1970 en 1985 is het niet altijd eenvoudig om na te gaan of ze voldoende gevaccineerd zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te controleren:
- Vraag na bij je ouders of raadpleeg je vaccinatieboekje.
- Controleer je medisch dossier bij je huisarts.
- Raadpleeg online je gegevens op mijngezondheid.be of myhealthviewer.be met je elektronische identiteitskaart.
- Je huisarts kan eventueel een bloedtest uitvoeren om te controleren op antistoffen.
Wat als je niet voldoende beschermd bent?
Als je niet zeker bent of je voldoende gevaccineerd bent, of als je geen gegevens kunt vinden, wordt een nieuwe vaccinatie aanbevolen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die in de zorg werken, omdat zij een hoger risico lopen op blootstelling en verspreiding van het virus.
Wat te doen bij symptomen?
Bij symptomen van mazelen is het cruciaal om contact met anderen te vermijden. Ga niet meteen naar de wachtzaal van de huisarts of het ziekenhuis. Neem telefonisch contact op met je huisarts voor verdere instructies en laat een test uitvoeren om de diagnose te bevestigen.
Conclusie
Mazelen zijn een ernstige en zeer besmettelijke ziekte die weer aan het opkomen is. Vooral mensen geboren tussen 1970 en 1985 moeten hun vaccinatiestatus controleren. Door proactief te zijn en indien nodig opnieuw te vaccineren, kun je jezelf en anderen beschermen tegen deze potentieel gevaarlijke ziekte. Heb jij je vaccinatiestatus al gecontroleerd?