
Mazelen: een vergeten dreiging die terugkeert
14-04-2025
Mazelen maken een verontrustende comeback in België en Europa. De ziekte, die ooit onder controle leek, duikt opnieuw op door dalende vaccinatiegraden en internationale reizen. Wat moet je weten om jezelf en anderen te beschermen?
Mazelen in België: de cijfers
In 2025 zijn er al 83 gevallen van mazelen gemeld in België: 53 in Vlaanderen, 12 in Brussel en 18 in Wallonië. Bij Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) in Antwerpen werden 15 kinderen met mazelen vastgesteld, waarvan twee op de afdeling Intensieve Zorg. Meer dan de helft van de gevallen betreft kinderen jonger dan 10 jaar. De meerderheid is niet gevaccineerd of heeft een onbekende vaccinatiestatus. Minstens 31 personen zijn dit jaar opgenomen in het ziekenhuis vanwege mazelen.
Ook in andere Europese landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, zijn er lokale uitbraken. In Roemenië en Marokko zijn momenteel grote uitbraken, wat leidt tot importgevallen in België.
Hoe verspreidt het virus zich?
Mazelen is extreem besmettelijk en wordt overgedragen via kleine druppeltjes in de lucht. Deze druppeltjes blijven even hangen, waardoor er zelfs na het vertrek van een besmet persoon nog risico is. Bovendien is iemand al besmettelijk voordat de typische huiduitslag verschijnt. Als één persoon besmet is en tien anderen ontmoet die vatbaar zijn, zullen negen van de tien effectief besmet raken.
Wie loopt risico?
Personen geboren tussen 1980 en 1995 vormen een risicogroep, omdat zij mogelijk slechts één dosis van het mazelenvaccin hebben ontvangen. Eén dosis is niet voldoende voor volledige bescherming. Mensen geboren voor 1970 zijn mogelijk niet gevaccineerd, maar hebben vaak immuniteit opgebouwd na het doormaken van de mazelen. Het is belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts.
Twijfel je over je vaccinatiestatus?
Controleer of je volledig gevaccineerd bent tegen mazelen. Je kunt dit navragen bij je ouders, het vaccinatieboekje van Kind en Gezin raadplegen of je medisch dossier opvragen bij je huisarts. Bij twijfel kan je huisarts ook antistoffen in je bloed bepalen.
Vaccinatiegraad en belang van vaccinatie
Om mazelen effectief te controleren, is een vaccinatiegraad van 95% nodig. In Vlaanderen ligt deze graad over het algemeen vrij goed, met uitzondering van grotere steden. In Brussel en Wallonië ligt de vaccinatiegraad lager. De huidige mazelenuitbraken zijn een signaal dat we moeten blijven inzetten op vaccinatie. Volgens experts is er in het algemeen minder bereidheid tot vaccinatie, zeker na de COVID-19-pandemie.
Ernst van de ziekte
Mazelen is geen onschuldige kinderziekte. De eerste symptomen zijn een algemeen slecht gevoel, hoesten, koorts en ontstoken ogen, gevolgd door de typische huiduitslag. Er kunnen ernstige complicaties optreden, zoals oorontsteking, longontsteking of hersenontsteking. Vooral jongere kinderen en oudere mensen zijn kwetsbaar voor complicaties. Iedereen kan er potentieel ernstig ziek van worden, en patiënten met mazelen belanden soms in het ziekenhuis.
Wat kan je doen?
- Controleer je vaccinatiestatus: Zorg ervoor dat je twee doses van het mazelenvaccin hebt ontvangen.
- Raadpleeg je huisarts: Bij twijfel over je vaccinatiestatus of als je slechts één dosis hebt ontvangen.
- Laat je vaccineren: Als je niet volledig gevaccineerd bent, overleg dan met je huisarts over vaccinatie.
- Wees alert bij reizen: Vooral naar landen met actieve mazelenuitbraken.
- Informeer anderen: Deel deze informatie met vrienden en familie om bewustwording te vergroten.
Mazelen is een ernstige ziekte die met eenvoudige maatregelen voorkomen kan worden. Door waakzaam te zijn en actie te ondernemen, kunnen we samen de verspreiding van mazelen tegengaan.
Bron: vrt.be