Uw patiëntenfactuur
Bij het opstellen van een patiëntenfactuur worden zowel het remgeld als de kosten van niet-terugbetaalde analyses inbegrepen.
- Beschrijving: Deze verwijst naar de laboratoriumprestatie, zoals een analyse of een forfaitair honorarium.
- Nomenclatuurnummer: Dit nummer verwijst naar de specifieke medische prestatie (analyse of forfaitair honorarium). Bij niet-terugbetaalde analyses wordt een pseudo-nomenclatuurnummer gebruikt dat specifiek is voor ons laboratorium.
- Kolom "patiënt": Hier vindt u het bedrag per prestatie dat aan u wordt doorberekend.
- Kolom "V.I.": Hier staat het bedrag per prestatie dat ten laste van uw verzekeringsinstelling of mutualiteit komt.
Het remgeld
Bij elke bloedafname wordt naast het honorarium per analyse ook een forfaitair honorarium aangerekend. Dit honorarium dekt de verschillende manipulaties die naast de analyse zelf plaatsvinden (overhead- of globale kosten). Het bedrag van dit forfaitair honorarium wordt bepaald door het aantal en type testen: hoe meer en complexer de analyses, hoe hoger het honorarium.
Er zijn vier schijven voor het forfaitair honorarium. Vanaf de tweede schijf (B-waarde > 700) ontstaat er remgeld. Dit betekent dat het RIZIV (en dus uw mutualiteit) een deel van het forfaitair honorarium niet terugbetaalt, en dit bedrag wordt vervolgens als remgeld aan de patiënt doorberekend.
Sommige analyses worden niet terugbetaald. Voor niet-terugbetaalde analyses wordt een pseudo-nomenclatuurnummer vermeld op de factuur.
- Waneer er geen nomenclatuurnummer bestaat voor de analyse.
- Sommige analyses worden slechts een aantal keer per jaar terugbetaald.
- Sommige combinaties van testen wordt niet terugbetaald.
- Wanneer u voldoet niet aan bepaalde voorwaarden.
Terugbetaling
Veel routine- en gespecialiseerde tests in de klinische biologie komen in aanmerking voor terugbetaling door de verplichte ziekteverzekering (mutualiteit). Hiervoor moeten specifieke regels worden nageleefd, zoals vastgesteld door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Deze regels worden door ons laboratorium toegepast bij het opstellen van uw factuur.
Om de terugbetalingsregels correct toe te passen, moet uw arts uw mutualiteitsgegevens op het aanvraagformulier vermelden, bijvoorbeeld met een mutualiteitsvignet. Indien je als patient geen mutualititesvignet (meer) hebt dan is het vermelden van uw rijksregisternummer belangrijk.
Daarnaast zijn er personen die recht hebben op verhoogde tussenkomst van de mutualiteit, het zogenaamde W.I.G.W.-statuut.
Derdebetalersregeling
In ons land is de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’ van toepassing. Deze regeling zorgt ervoor dat u alleen 'uw deel' van de kosten rechtstreeks aan het laboratorium betaalt. Het aandeel dat door de ziekteverzekering wordt gedekt, wordt rechtstreeks door uw mutualiteit met het laboratorium verrekend.