Keer terug

CRP-hs een belangrijke merker voor cardiovasculaire aandoeningen

Cardiovasculair, 09/05

Inleiding

CRP is een eiwit dat in het serum snel stijgt bij inflammatie, weefselschade (o.a. postoperatief), recente infecties: meestal bij bacteriële, minder bij virale. Doordat het snel wordt aangemaakt en weer afgebroken is het een goede parameter voor het optreden en weer verdwijnen van een acute infectie of verwonding; ook het effect van een eventuele therapie kan op die manier worden gevolgd. Bij herstel daalt het sneller dan de bezinking.
Referentiewaarden (klassieke) CRP : 0.5 tot 1 mg % (5 tot 10 mg/L)

CRP is niet alleen een gevoelige indicator voor ontsteking, maar kan ook gebruikt worden om de kans op hartinfarct te voorspellen : CRP-hs (hypersensitieve CRP)
Ontstekingsreacties spelen een belangrijke rol bij aderverkalking.Hierbij is er een verhoogde activiteit van witte bloedcellen; een constante stimulus hiervan veroorzaakt een chronische ontstekingsreactie die dan aanleiding kan geven tot versnelde atherosclerose. Een lichte verhoging van het CRP-eiwit kan worden gemeten in het bloed. Het is echter niet steeds duidelijk of CRP het gevolg of de oorzaak is van atherosclerose.

CRP-hs voegt een prognostische waarde toe aan de totale chol/HDL ratio in het voorspellen van het risico voor het optreden van een cardiovasculaire aandoening.  Een daling van de CRP-hs wordt eveneens opgemerkt bij statinehandeling.

Analyse

De bepaling gebeurt op serum. Hiervoor wordt een methode gebruikt met een zeer hoge nauwkeurigheid in het lage gebied.

Klassen (referentiewaarden CRP-hs)

Concentratie (mg/dl) risico op CHZ
<0.1 niet verhoogd
0.1-0.3 matig verhoogd
0.31– 1.0 verhoogd
>1 controle andere inflammatoire testen

Bij een verhoogde waarde kan de test hernomen worden wanneer de patiënt metabolisch stabiel is.

Wanneer bepalen?

Screenen van de totale volwassen bevolking is momenteel niet aangewezen, het wordt echter wel toegevoegd aan de klassieke risicofactoren om meer aanwijzingen te hebben over het risico op hart-en vaatziekten teneinde een betere primaire en secundaire preventie te realiseren.

Conclusie

CRP-hs is een additionele merker die naast lipidenscreening kan worden gebruikt voor de detectie van individuen met een hoger risico op CHZ.
Het is eveneens een goed middel om de respons op de verbeterende eetgewoontes (Mediteraan dieet) en cholesterolverlagende medicatiete te monitoren.